Fotogalerija 27. pohoda po Jurčičevi poti

Pohod po Jurčičevi poti

Koristne informacije

shema poti

Start vsakega pohoda je prvo soboto v marcu med 7. in 10. uro zjutraj v Višnji Gori, kjer pohodniki poravnajo startnino in pred Mestno hišo opravijo prvo žigosanje pohodnega dnevnika. Cena startnine znaša 3 evre. Žigosanje izvaja domače Planinsko društvo Polž Višnja Gora, ki je tudi skrbnik Jurčičeve poti.

V Višnji Gori so urejena parkirišča za osebna vozila in avtobuse. Avtobusna parkirišča so dodatno urejena še v Ivančni Gorici in na Muljavi, za ta parkirišča redarji šoferjem avtobusov posredujejo načrt poti do parkirišč. Prihod v Višnjo Goro je možen tudi z redno avtobusno linijo (glej vozni red) ali vlakom.

Opis poti

Pot se v Višnji Gori začne strmo navkreber mimo Starega gradu grofov Višnjegorskih in vse do Polževega kjer je tudi najvišja točka pohoda (vrh Polževega, 630 m) hodite hkrati tudi po Gozdni učni poti. Pri Hotelu Polževo je možnost postanka za počitek inokrepčilo. Na voljo je tudi zadostno število WC-jev. Že pred prihodom na Polževo pohodnike v Zavrtačah čaka drugo žigosanje, lahko pa se ustavijo tudi pri stojnicah domačih društev in turističnih ponudnikov.Po ogledu cerkvice sv. Duha na vrhu Polževega se pot samo še spušča proti Muljavi. Malo pred Muljavo je čas za ogled še ene cerkvice sv. Janez Krstnika. Pohodniki vabljeni na Muljavi tudi v cerkev Marijinega Vnebovzetja, ki se ponaša z obnovljenim baročnim oltarjem, tisti najzgodnejši oz. najvztrajnejši pa se lahko odpravijo še do Krke, kjer bo Krška jama ta dan za vse pohodnike odprla svoja vrata. Pohodnikom je Jamarski klub Krka pripravil prikaz vrvne tehnike in raziskovanja podzemlja, Turistično društvo Krka pa bo poskrbelo za okrepčilo. Na cilju pri Jurčičevi rojstni hiši pohodniki opravijo še zadnje, tretje žigosanje. Na Muljavi svoja vrata pohodnikom odpre Jurčičeva domačija. Poskrbljeno bo tudi za dobro okrepčilo, lokalni ponudniki pa se bodo predstavili na stojnicah.

Za povratek iz Muljave proti Ivančni Gorici in Višnji Gori je organiziran avtobusni prevoz, ki vozi od 11. do 16. ure. Prevoz je vštet v plačilo startnine na začetku poti v Višnji Gori. Možno je tudi plačilo avtobusne vozovnice na Muljavi ali na Krki, vendar je tam cena nekoliko višja.

zanimivosti
Dodatne informacije so vam na voljo na telefonski številki: 01/781 21 28 ter na elektronskih naslovih info@prijetnodomace.sipd.polz@gmail.com in info@prijetnodomace.si.

Zamisel o Jurčičevi poti, ki pohodnike popelje od Višnje Gore do Muljave, se je prvič porodila ob 150. obletnici rojstva prvega slovenskega romanopisca, Josipa Jurčiča. Dežela, po kateri je vandral Jurčičev literarni junak Deseti brat, vsako leto na prvo soboto v marcu povabi pohodnike na 15 kilometrov dolgo pot, na kateri se udeležencem predstavita čudovita naravna in bogata kulturna dediščina. Ob poti nas vseskozi spremljajo Jurčičeva prizorišča njegovih literarnih stvaritev. Ob 5. obletnici je bila pot podaljšana še s šolsko potjo do Krke, danes pa je pohodnikom Jurčičeva pot na voljo v krajši in daljši izvedenki. Krajša pohodnike pripelje od Višnje Gore neposredno na Muljavo, daljša pa iz vasi Oslica do Znojil in nato do Krke ter nazaj na cilj na Muljavi. Dolžina daljše trase Jurčičevega pohoda je skupno 23 kilometrov.

Ne spreglejte teh oznakSrednjeveško mestno jedro Višnje Gore je izhodiščna točka pohoda. Mimo cerkve sv. Ane s cehovskimi oltarji in mestnega trga z Valvasorjevim vodnjakom (1872) se pot vzpne do razvalin Starega gradu, nekdaj imenovanega Turn (508m). Ta je bil v 11. stol. prebivališče grofov Višnjegorskih. Od gradu pot zavije k vasici Pristava (550m) in nato naprej v Zavrtače. Kmalu pohodnike pripelje na Polževo in nato na vrh Kriško-Polževske planote k cerkvici sv. Duha (630m) z zanimivim gotskim portalom. Na poti do vasi Male Vrhe (517m) se očem razkriva čudovit razgled na dolenjske griče, v lepem vremenu pa pogled seže tudi do Julijcev, Karavank in Kamniško-Savinjskih Alp ter Krima, Snežnika, Kuma in Trdinovega Vrha. Iz vasi Male Vrhe pot zavije proti vzhodu navzdol do razvalin gradu Roje. Tu se je odvijala Jurčičeva povest Grad Rojinje. Od gradu Roje se pot spusti do kmetije Kaščarjevih, ki stoji nedaleč stran od gradu Kravjek, nekoč imenovanem Weineck, Josip Jurčič pa mu je v romanu Deseti brat nadel ime Slemenice. Grad je v listinah prvič omenjen leta 1243. Pot se nadaljuje mimo cerkve sv. Janeza Krstnika, kjer si je vredno ogledati nagrobnik viteza Foedransberga, ki naj bi bil eden zadnjih lastnikov gradu Kravjek. Od tod skozi vas Oslica pot pripelje do razpotja, kjer se pohodnik lahko poda na krajšo pot do Muljave ali pa daljšo traso Jurčičevega pohoda, ki pelje do vasi Znojile ter nato do izvira reke Krke in Krške jame. Skozi Krko in nazaj preko Znojil in vasi Potok, pohodnik po 9 kilometrih hoje že prispe na cilj na Jurčičevi domačiji na Muljavi.

karta občineDomačija Josipa Jurčiča je svet kulturne dediščine in izvirne domačnosti. Razvila se je v pravi etnografski muzej na prostem, ki ga vsako leto obišče več kot 10 tisoč obiskovalcev. Posebno privlačnost daje domačiji tudi letno gledališče na prostem, kjer domača gledališka skupina KD Josipa Jurčiča vsako leto uprizori eno od pisateljevih del. Na Muljavi si lahko obiskovalci ogledajo tudi poznogotsko cerkev Marijinega vnebovzetja, ki je znana po zlatem baročnem oltarju in freskah Janeza Ljubljanskega iz 15. stoletja, ob tamkajšnjem poslovilnem domu pa tudi prikaz arheološkega najdišča rimske Ville Rustice z zakladno najdbo rimskih novcev.

Sklepna prireditev z bogatim kulturnim in zabavnim programom na cilju pohoda vsako leto poteka v naravnem amfiteatru muzeja na prostem Jurčičeva domačija na Muljavi.

Prijetno domače – Občina Ivančna Gorica

Vremenska napoved za Slovenijo: Vreme (ARSO)

Vozni red brezplačnega vlaka Prijetno domače

Z vlakomV letošnjem letu je prihod v Višnjo Goro zopet mogoč tudi z BREZPLAČNIM IZREDNIM JURČIČEVIM VLAKOM PRIJETNO DOMAČE!

Poseben brezplačni vlak pohodnike v Višnjo Goro pripelje tako iz Ljubljane, kot iz Novega mesta – postaja Bršljin. Iz Ljubljane in Novega mesta je načrtovan odhod v zgodnjih jutranjih urah, s prihodom v Višnjo Goro okrog 8,00 ure zjutraj. Vožnja vlaka je za udeležence Jurčičevega pohoda brezplačna! OBVEZNE PRIJAVE na elektronski naslov info@prijetnodomace.si. Vsi potniki morajo na prodajnem okencu svoje postaje navesti, da potujejo na Jurčičev pohod in dvigniti BREZPLAČNO VOZOVNICO!

Prihod: Ljubljana – Višnja Gora

Odhod: Ivančna Gorica – Ljubljana

Prihod: Novo Mesto (Bršljin) – Višnja Gora

Odhod: Ivančna Gorica – Novo Mesto

Dom kranjske čebele

Kranjska čebela je svoje ime in svetovno popularnost med čebelarji pridobila predvsem z delovanjem Emila Rotschutza ‎(1836 – 1909) iz Podsmreke pri Višnji Gori.

Več

Jurčičeva domačija

Jurčičeva domačija je eden redkih muzejev na prostem pri nas. Predstavlja dediščino podeželskega stavbarstva, opreme bivališč ter gospodarskih dejavnosti v tem delu Slovenije.

Več

Reka ljubezni

Voden ogled po poti reke ljubezni Vas popelje po slikovitih prizoriščih snemanja priljubljene televizijske nadaljevanke, ki jo predvaja POP TV.

Več