Stična (Sittich) je gotovo najbolj znano in najbolj obiskano naselje v Občini Ivančna Gorica. Njegovo srce je najstarejši, največji in danes tudi edini delujoči cistercijanski samostan na slovenskem ozemlju. Na posesti grofov Višnjegorskih ga je davnega 1136 ustanovil oglejski patriarh Peregrin. Njegov del je tudi čudovita prostorna bazilika, prvotno romanska, kasneje barokizirana. Posebej znamenit je lepo ohranjen in restavriran križni hodnik z notranjim atrijem. Veliko število romarjev, turistov in mladih kristjanov vsako leto obišče to izjemno znamenitost, ki jo dopolnjujejo tudi bogate zbirke Muzeja krščanstva na Slovenskem, samostanska likovna galerija, sosednja zeliščna lekarna in druge zanimivosti. Skoraj celoten kompleks je odprt za vse obiskovalce in navdušuje s svojo arhitekturno in likovno umetnostjo. Zlasti ameriški turisti otrpnejo pod tisočletnimi oboki, ki nekajkrat presegajo starost njihove dežele in kulture.  Stiška opatija se poleg dušnega pastirstva danes živo udejstvuje tudi kot središče lokalnega kulturnega življenja. Po okoliških gričih stoji še vrsta starih in ogleda vrednih cerkvic, med njimi še posebej cerkvica sv. Lamberta (650 mnm), ki je postavljena na mestu nekdanjega gradu, v katerem je prebivala »Gospa s Pristave«, Vojvodinja Virida iz Milana, ki je bila soproga habsburškega vojvoda Leopolda III. Tu je živela po moževi smrti leta 1386, do svoje smrti leta1407 (pokopana je v Stiški baziliki). Cerkev je postavljena na temeljih gradu, od katerega je ohranjena je le ena stena, ki danes služi kot oltar.

Cistercijanski samostan v Stični je bil ustanovljen leta 1136 in je najstarejši samostan na današnjem slovenskem ozemlju. V njem beli menih še danes izpolnjujejo redovno pravilo Moli in delaj. Obiskovalcem je na ogled staro romansko jedro s križnim hodnikom in barokizirano baziliko Žalostne matere božje in bogata sakralna dediščina v Muzeju krščanstva na Slovenskem. Tradicijo znanega zeliščarja patra Simona Ašiča nadaljuje samostanska lekarna, vsako leto v septembru pa Stično obiščejo mladi iz vse Slovenije.
Vir pri Stični je znan po arheoloških najdiščih iz halštatskega obdobja, t.i. Cvinger pa predstavlja ostanke enega največjih železnodobnih gradišč na Slovenskem. Tu je tudi izvir Virskega potoka, v katerem je naravoslovec Scopoli prvi našel človeško ribico.
Hribovito zaledje nad Stično nudi številne možnosti za pohodništvo in rekreacijo. Ponujajo se planinske in izletniške točke na Gradišču, Pristavi in Obolnem.

TD Stična
T: 041 654 992
Muzej krščanstva na Slovenskem
T: 01 78 77 863
M: 041 689 994
E: info@mks-sticna.si
W: www.mks-sticna.si