Pohod po deželi Josipa Jurčiča
in med njegovimi knjižnimi junaki

Jurčičev pohod je do sedaj potekal tradicionalno prvo soboto v mesecu marcu, vsako leto pa se ga je v vseh mogočih vremenskih razmerah udeležilo ogromno število pohodnikov. Ob poti so jih spremljali domači ponudniki ter drug zanimiv program, ki je bil vsako leto malo drugačen. Sklepna prireditev z bogatim programom na cilju pohoda je tradicionalno potekala v naravnem amfiteatru muzeja na prostem Jurčičeva domačija na Muljavi.

Zaradi trenutnih razmer z epidemijo pohoda v obliki, kot je bil do sedaj, ne moremo organizirati, zato vas vabimo, da pot prehodite v lastni organizaciji. V ta namen je bila pot nadgrajena z novimi usmerjevalnimi tablami ter z vsebino, ki vam bo še bolj približala Jurčičeva dela. Predstavljajte si, da sredi Jurčičeve dežele, v krajih, ki jih je opisoval in živel, pri ostankih gradov, na katerih se pletejo njegove zgodbe v živo doživite podoživete interpretacije ključnih odlomkov njegovih del. Na petih točkah na poti na tablah najdete označene čipe. V svojem pametnem telefonu vklopite funkcijo NFC, telefon približate čipu in si ogledate film. Za živo doživetje Jurčičevih literarnih del poskrbijo znani slovenski igralci: Jernej Kuntner, Nina Ivanič, Rok Kunaver, Jan Bučar in Alenka Tetičkovič. Jurčiča vam približajo na način, kot ni storil še nihče: izvirno in na prav posebnih lokacijah, kjer so doma zgodbe iz del Josipa Jurčiča. Pri tem vam bosta v pomoč LETAK  z informacijami o poti in POBARVANKA, kamor lahko odtisnete 2 žiga, ki vas čakata na začetku in na koncu poti. Oboje lahko natisnete kar sami ali pa ju prevzamete na Jurčičevi domačiji in na naslovu Zavoda Prijetno domače, Sokolska ul. 5, 1295 Ivančna Gorica.

Priporočamo, da prevozno sredstvo pustite na parkirišču pri čebelnjaku v Višnji Gori, kjer je pri Hiši kranjske čebele na voljo tudi prvi žig. Drugi, končni žig vas bo pričakal na cilju, pri Jurčičevi domačiji. Za to, da pridete iz Muljave nazaj do Višnje Gore poskrbi prevoznik Niko Tours, ki vam je na voljo preko telefonske številke +386 (0)31 265 274. Za prevoz se je potrebno najaviti vsaj en dan prej.

Ne pozabite obiskati še Jurčičeve domačije in Krške jame, ki vas čakata ob poti.

Vabljeni, da v duhu Jurčičevega leta obiščete kraje, ki so služili kot navdih za literarno ustvarjanje Josipa Jurčiča!

»Življenje Jurčičevo leži kakor odprta knjiga pred nami. Mi smo se učili iz njegovih del in učil se bo rod za rodom; učili pa smo se tudi iz življenja njegovega, kakor se potomci naši ne bodo mogli.«

(Janko Kersnik, pisatelj in Jurčičev prijatelj, 1882 na Muljavi)

Kozlovska sodba v Višnji Gori

Deseti brat

Bela kača

Rokovnjači

Jurij Kozjak