GPS koordinate: 45°57’28″ / 14°44’35”

Višnja Gora, mestece na holmu je eno najbolj ohranjenih slovenskih srednjeveških naselbin z ohranjenim obzidjem (cvinger) in stražnim stolpom (pulferturn). Prav na tem mestu je bila nekdaj rimska vojaška postojanka Magnisna. Višnja Gora, nad katero so še danes na strmi vzpetini vidne razvaline Starega gradu, je zaradi izredne strateške lege in uspešne obrambe pred turško nevarnostjo dobila mestne pravice že leta 1478. Simbol mesta je polž, priklenjen na verigi. V starem delu mesta stoji Valvazorjev vodnjak, pred cerkvijo sv. Ane in mestne hiše pa kip polža, ki je dejansko posvečen tej počasni, a vztrajni živali in je verjetno edinstven na svetu. Večje ali manjše skulpture polža je v Višnji Gori najti domala pri vsaki hiši, največji pa je kovinski kip polža v bližini železniške postaje. O višnjanskem polžu je pel tudi naš največji pesnik France Prešeren, v Višnji Gori je bila napisana prva slovenska povest Janeza Ciglerja Sreča v nesreči, o kraju pa govori tudi znamenito Jurčičevo delo Kozlovska sodba v Višnji Gori.

Bogastvo kulturne in sakralne dediščine predstavljajo še Čandkova domačija, Auerspergov dvorec, Konjšček in bližnja graščina Podsmreka v bližini katere se nahaja cerkvica sv. Martina iz 12. Stoletja. Višnja Gora s Polževsko planoto je sicer odlično izhodišče za številne izlete in rekreacijo, predvsem po tradicionalni Jurčičevi poti in učni gozdni poti, resnejši rekreativci in športniki se vsako leto udeležujejo Krevsovega teka, zlasti otroci pa so navdušeni nad zimsko smuka na Polževem. Čudovite naravne zaklade nudi tudi Leskovška planota z lehnjakovimi slapovi Kosce in Potjo dveh slapov, tu je tudi raj za jadralne padalce. Tudi na območju Višnje Gorice in okolice je razvit kmečki in izletniški turizem, ponudbo pa dopolnjujejo tudi hotel na Polževem in prenovljeno Mestno kopališče, ki je bilo zgrajeno že davnega leta 1937.

Kraji v krajevni skupnosti Višnja Gora: Dedni Dol, Gorenje Brezovo, Kamno Brdo, Kriška vas, Leskovec, Nova vas, Peščenik, Podsmreka pri Višnji Gori, Polje pri Višnji Gori, Pristava pri Višnji Gori, Sela pri Višnji Gori, Spodnje Brezovo, Stari trg, Velika Dobrava, Višnja Gora, Vrh pri Višnji Gori, Zavrtače in Zgornja Draga.

TD Višnja Gora
T: 040 829 940 ali
041 279 801
TD Polževo
T: 041 683 601