Višnja Gora, mestece na holmu je eno najbolj ohranjenih slovenskih srednjeveških naselbin z ohranjenim obzidjem in stražnim stolpom-Pulfer turn. Prav na tem mestu je bila nekdaj rimska vojaška postojanka Magnisna.
Višnja Gora je zaradi izredne strateške lege in uspešne obrambe pred turško nevarnostjo dobila mestne pravice že leta 1478, kar 14 let pred odkritjem Amerike!
Simbol mesta je polž, priklenjen na verigi. Veliko obeležje polžu vas pričaka ob prispetju v kraj, manjši kip polža pa stoji tudi pred znamenito cerkvijo sv. Ane. O višnjanskem polžu je pel naš največji pesnik France Prešeren. Tu je bila napisana tudi prva slovenska povest Sreča v nesreči.
Višnja Gora je odlično izhodišče za številne izlete, predvsem po tradicionalni Jurčičevi in Učni gozdni poti ter Poti dveh slapov.

Višnja  Gora (Weichelsburg) z okolico gradov in dvorcev.

Najstarejši med njimi je Grad Turn (danes tudi Stari grad). Pozidali so ga grofje Višnjegorski, ki so leta 1136 omenjeni kot ustanovitelji stiškega samostana, leta 1154 pa kot lastniki višnjegorskega gradu. Posebej zaslužna sta bila Žiga (Sigismund) in Friderik Višnjegorski. Prvi je leta 1529 pogumno branil Dunaj pred obleganjem Turkov (takrat je iz obkoljenega mesta zbežal tudi Primož Trubar, pisec prvih slovenskih knjig) , slednji pa je leta 1575 junaško padel v bojih s Turki. Kasnejši lastniki Auerspergi so grad v 18. stoletju opustili, danes o njem pričujejo le še razvaline, in ob vznožju hriba postavili Auerspergov dvorec, v katerem je delovalo okrajno sodišče vse do 2. svetovne vojne. Naš prvi pravi pisatelj, ki se je zgledoval pri znamenitem Walterju Scottu, je napisal tudi šaljivo povest Kozlovska sodba v Višnji Gori (The Famous Goat Trial), ki je prevedena v številne jezike. V Višnji Gori je prebival tudi znameniti baron Peter Codelli, ki je imel tu svoj dvorec in botanični park. V bližini Višnje Gore leži Grad Podsmreka kjer je imel svoje čebele v drugi polovici 19. stoletju Nikolaj Emil Roschütz (Rožič) in jih izvažal po vsem svetu, celo v Novo Zelandijo. Simbol Višnje Gore je znameniti polž, priklenjen na zlato verigo, za katerega ve skoraj vsak slovenski otrok. Po legendi naj bi pozlačeno polžjo hišico Višnjanski grofični v 16. stol. podarila beneška kraljica v zahvalo za rešitev njenega sina. Danes si je mogoče ogledati lepo zbirko polžev, ki jo zbral eden od današnjih znamenitih višnjanskih meščanov. Višnja Gora ima tudi dve lepi stari cerkvi in Valvasorjev vodnjak na Mestnem trgu. Višnjani pa niso bili samo šaljivci, ki so hoteli imeti tudi svoj tramvaj in vislice, ampak tudi pisatelji, npr. Janez Cigler, avtor prve slovenske povesti, glasbeniki (npr. Avguštin Fabjan), športniki (npr. Ive Krevs) in še kaj.

TD Višnja Gora
T: 040 829 940 ali
041 279 801
TD Polževo
T: 041 683 601