Doživetja v pristnem zelenem okolju z živalmi

NiceRanch

Ranč Prebil

Turistična vas Pristava

Rogačeva kmetija

Kmetija Čož

NiceRanch

NiceRanch se nahaja na koncu male vasice Trnovice nad Hrastovim Dolom v občini Ivančna Gorica. Sredi neokrnjene narave, na gričku s krasnim razgledom ter številno živalsko druščino.

Lastnika sicer prihajata iz Gorenjske, na Dolenjskem pa sta se znašla leta 2018. Že dalj časa sta iskala prostor, ki bi jima omogočal preživljanje več časa v naravi in kjer bi se nam lahko prosto pridružile še živali. Bila je ljubezen na prvi pogled in takoj sta v ranču videla potencial za ukvarjanje s turizmom in njima ljubimi konji ter rokodelstvom.

Počasi bodo pripravljeni na njihove sanje in bodo tako na ranču bodo tako v začetku leta 2021 ponudili tudi lično urejen apartma za 2+2 osebi.

Aktivnosti na ranču pa ne bodo nudili le tistim, ki so tu nastanjeni, temveč nameravajo prostor razvijati za potrebe raznih dnevnih delavnic, tečajev in druženj na temo rokodelstva, kulinarike in konjev. Aktivnosti bodo potekale v okviru zavoda z imenom “Vse lepo, zavod za ohranjanje tradicije v sožitju z naravo”. Želijo si, da bi prostoru dušo vdihnilo čim več različnih ustvarjalcev, ki bi jih Trnovica povezovala in dala možnost predstavitve čim širši publiki.

NiceRanch je in bo prostor prijetnih druženj, ustvarjalnih trenutkov, kulinaričnih doživetij, dom srečnih živali, prostor, kjer se spočije duša in telo in predvsem prostor, kamor se bodo gostje z veseljem vračali.

Dodatne informacije
T:
+386 (0)41 946 649

E: info@niceranch.si
FB: NiceRanch

Ranč Prebil

Konjeniško društvo Ranč Prebil deluje od leta 2008. Pred tem so se na ranču intenzivno ukvarjali s konjeništvom že od leta 1998, ko so se jim na kmetiji pridružili prvi konji. Ranč obsega 30 hektarjev površin, od tega imajo 7 hektarjev ograjenih površin za pašnike, ostalo je namenjeno pridobivanju hrane za konje. Na ranču imajo tri gospodarska poslopja za sodobno oskrbo in bivanje konj, z mivko podloženo manežo v velikosti 60 x 40 metrov in pokrito manežo (šotor) v velikosti 25 x 50 metrov.

Za druženje ob različnih priložnostih imajo pokrit in ogrevan klubski prostor z urejenimi sanitarijami in možnostjo prenočitve. Iz notranjega klubskega prostora, ki sprejme do 80 obiskovalcev, se lahko spremlja dogajanje v maneži ob treningih, prireditvah in tekmovanjih. Nudijo tudi skupna ležišča na senu za 15 gostov.

Trenutno je na ranču 20 konj različnih pasem, največ pozornosti namenjajo quarter konju, saj so rejci te priljubljene toplokrvne pasme konj v okviru Slovenskega združenje Quarter konja (SIQHA).

Njihovo poslanstvo je približati konjeniški turizem širši množici ljudi in kot izobraževalna organizacija širiti strokovne znanje o konjih in delu z njimi. Od leta 2017 so vključeni v program ekološko kmetovanje. Ekoloških kmetij, ki se primarno ukvarjajo s konjeništvo, je v Sloveniji zelo malo, zato za njih to predstavlja svojevrsten uspeh. Prizadevajo si za kakovosten razvoj konjeništva v Sloveniji, ob čemer nudijo vrsto raznolikih konjeniških aktivnosti v objemu doline reke Temenice.  V letu 2019 so pridobili naziv ekološka kmetija.

Ostale dejavnosti:

 • izvajajo šolo jahanja,
 • sodelujejo z vzgojno-izobraževalnimi in varstvenimi institucijami,
 • organizirajo poletne in jesenske otroške počitniške tabore ter ponujajo aktivno preživljanje prostega časa za otroke,
 • organizirajo mednarodno konjeniško tekmovanje,
 • sodelujejo z lokalnimi ponudniki in društvi ter s širšo okolico,
 • razvijajo konjeniški turizem v naši občini.

Dodatne informacije
T:
+386 (0)41 278 459

E: ranc.prebil@gmail.com
FB: Konjeniško društvo Ranč Prebil
IG: @rancprebil

Turistična vas Pristava

Na Pristavi nad Stično so se kot turistična vas združile 4 kmetije:

Izletniška kmetija Okorn (glavni gostinski ponudnik)

Nudi lepe razglede na Gorjance in JV del Slovenije. Gospodinja Marta s hčerkama vedro spremlja razvoj izletniškega turizma in svoje dobrote prodaja tudi na svoji kmetiji.

Kmetija P'r Tonijevih (počivališče za avtodome, počitniška hiša in piknik prostor)

Z vami deli čudovito neokrnjeno naravo ter razglede na brezmejno pokrajino in njene lepote. Gostom odpira vrata svojega posestva in s svojo gostoljubnostjo ter domačnostjo prispeva k vašemu dobremu počutju.

Kmetija P'r Mežnarjevih (prodaja kmetijskih pridelkov)

Že vrsto let je nosilka pohodniškega žiga Slovenske planinske poti, ki je dobro obiskana in poznana slovenskim planincem. Planinske poti, ki vodijo mimo domačije so: Badjurjeva pot, Lavričeva pot, Viridina pot, Krožna pot Prijetno domače ter Romanova pot. Vas tako predstavlja odlično izhodišče za številne pohodniške poti.

Kmetija P'r Lampret (čebelarji)

Obiskovalcem v omejenih količinah ponuja slasten pristavški med, ki ga čebele nabirajo na okoliških travnatih planjavah.

Dodatna ponudba

 • Piknik prostor,
 • počivališča za avtodome,
 • nastanitve v počitniški hiši Virida,
 • izposoja gokartov na pedala,
 • ogled in predstavitev kmetij in zgodovine celotne vasi (nadgrajena tematska pot Pot po Turistični vasi Pristava).

T: +386 (0)40 702 936, +386 (0)41 329 810
E: info@pristava.si
SPLETNA STRAN: https://pristava.si/
FB: Turistična vas Pristava

Rogačeva kmetija

Na Rogačevi kmetiji se že več kot 10 let ukvarjajo z vzrejo slovenske avtohtone pasme konj lipicancev.

Usposobljeni so za turistično vožnjo s kočijo.

Dodatne informacije
T:
+386 (0)31 545 499

E: lenka.sinjur@gmail.com, sin.rajko@gmail.com, rogaceva.kmetija@gmail.com
FB: Rogačeva kmetija

Kmetija Čož

Nudijo jahanje po dogovoru, pristen stik z naravo in domačimi živalmi ter možnost vožnje s kočijo po okoliških koncih.

V svoji ponudbi imajo tudi postajališča za avtodome, apartma, glamping ter prodajo slaščic in suhomesnatih izdelkov.

Dodatne informacije
T:
+386 (0)31 283 626, +386 (0)31 296 243

E: ana.coz09@gmail.com
SPLETNA STRAN: https://www.apartmaji-coz.si/
FB: Kmetija Čož