Vodna in podzemna doživetja

Lehnjakovi pragovi na reki Krki

Ime Krka izvira iz romanskega imena Corca, ali predromanskega izraza za močvirno. Poleg Ljubljanice je Krka najbolj tipična kraška reka, dolga 95 km. Je največji desni pritok Save, ki se pri Brežicah izlije vanjo. Ena največjih privlačnosti reke Krke so njeni lehnjakovi slapovi; še posebej zanimive lahko opazite pod Marinčo vasjo in pod Zagradcem. Voda je bogata z raztopljenimi karbonati, ki se ob posebnih pogojih izločajo iz vode in se nabirajo okrog rastlin. Ko rastlina v takem oklepu odmre, nastane kamnina z luknjičasto površino, imenovana lehnjak. Najraje taka kamnina nastane na pragovih in jezovih, ki pa so prava popestritev pri spustu s kajakom.

Namig: lehnjakove pragove lahko opazujete v Parku Loka pri Zagradcu, kjer je tudi naravno kopališče za vse, ki se ne bojijo namakati v malo hladnejši vodi.

Naravno kopališče

Izvir Virskega potoka

Izvir Virskega potoka je eno od 130 nahajališč človeške ribice v Sloveniji, vendar je vseeno prav to nahajališče posebno. Tu se je namreč začelo raziskovanje človeške ribice. Že leta 1762 je ta čudež krasa v znanstvenem svetu prvi in prvič na slovenskih tleh odkril rudniški zdravnik iz Idrije Giovanni Scopoli. Človeške ribice iz Virskega studenca se genetsko precej razlikujejo od ostalih dolenjskih, belokranjskih in notranjsko kraških človeških ribic.

Bi radi izvedeli več?

Mestno kopališče Višnja Gora ‒ Zlati Polž

Posebno obvestilo: bazen je trenutno izjemoma zaprt.

Le dobrih deset minut vožnje iz Grosuplja vas loči od kopališča sredi dolenjskih gričev. Mestno kopališče Višnja Gora je kopališče s tradicijo, v njem so se kopali že naši dedki in babice. Danes je sodobno kopališče, ki obiskovalcem ponuja vse za ohladitev v poletnih dneh. In za to niti ni potrebno skočiti v vodo, saj imajo ob kopališču kavarno z bogato ponudbo za žejna grla in željne sladkih pregreh.

V ponudbi imajo tudi postajališča za avtodome, izposojo in namestitev drsališča ter izposojo prostora za razne dogodke.

Dodatne informacije
T:
+386 (0)41 466 627, +386 (0)51 442 800

E: info@zlatipolz.si
Spletna stran: http://www.zlatipolz.si/domov.html