Pot dveh slapov

V okolici Višnje Gore se na gozdnatih pobočjih skrivata dva slapova. Enega lahko občudujete na izviru potoka Višnjica, drugega na izviru Kosce. Oba slapova povezuje Pot dveh slapov, katere oskrbnik je Planinsko društvo Polž. Navdušeni boste nad visoko lehnjakovo skalo, skozi katero predvsem po deževnih dneh teče potok Kosca in ki je tekom časa ustvarila največji lehnjakov slap v Sloveniji. Voda je na omenjenem območju bogata s kalcijevim karbonatom, ki se pri pršenju kapljic izloča na rastline in okrog njih tvori lehnjakov oklep in najmlajšo kamnino.

Pot dveh slapov je krožna pot, ki je dolga 14,3 km, skupna višinska razlika pa znaša 550 m. Izhodišče poti je v Višnji Gori (386 m). Parkiramo pri cerkvi sv. Tilna ob avtocesti, ali na parkirišču pri železniški postaji. Odpravimo se proti vasi Dedni dol, kjer na koncu vasi nadaljujemo pot po makadamu proti gozdu in vseskozi sledimo potoku Višnjica, saj je pot speljana ob potoku. V Dednem dolu priporočamo ogled cerkve Žalostne matere božje. Do slapa Višnjica vodita dve poti – težja pot poteka po kovinski lestvi, za katero se odpre pogled na slap Višnjice. Zgornji tok Višnjice se pogosto srečuje s pomanjkanjem vode, zato vam svetujemo, da se na pot odpravite po obilnejšem deževju, saj bo tako slap bolj vodnat. Pot nadaljujemo po dolini Višnjice in sledimo markacijam. Ko pridemo do vasi Blečji vrh nadaljujemo po makadamski poti Blečji Vrh – Kucelj, vse do vrha z nadmorsko višino 754 m. Na vrhu je žig in razgledni stolp ter čudovit razgled na vse strani. Ko se po vzponu odpočijemo in okrepčamo, sledimo označeni poti proti vasi Gorenje Brezovo, kjer gremo mimo kapelice kiparja Jarma. Po približno 300 m asfalta zavijemo desno na kolovoz ter naravnost proti Gradišču (706 m). Odpre se nam čudovit razgled na Dolenjsko podolje in Polževsko planoto. Pot nadaljujete proti vasi Vrh nad Višnjo Goro ter naprej proti dolini do odcepa levo, kjer nadaljujemo pot do drugega slapa – Kosca. V dolino se spustimo ob potoku Kosca. Po približno 2 km pridete iz gozda, kjer najprej po makadamu, kasneje pa po asfaltu, nadaljujete pot do izhodišča.

Pot je aktualna v vseh letnih časih, če pa želite videti bolj vodnata slapova, priporočamo pohod po deževnih dneh. Tudi v poletnih časih boste uživali v svežini in prijetni senci obeh dolin.