Josip Jurčič – ga poznamo dovolj ali nam današnji čas ponuja nov pogled nanj?

Že dobra dva meseca se ekipa ustvarjalcev – ljubiteljskih igralcev – pripravlja za dogodek – predstava Slovenskega naroda sin, ki jo je zapisala ambasadorka kulture Občine Ivančna Gorica, Dragica Šteh.

 

TERMIN, LOKACIJA in VSTOPNINA

  • premiera: 24. 9. 2021, ob 19.30
  • ponovitev: 26. 9. 2021, ob 19.30 (trajanje predstave 70 minut)

Jurčičeva domačija na Muljavi, gledališče na prostem (Muljava 11, 1295 Ivančna Gorica)

Vstopnina: predprodaja otroci 8 EUR, odrasli 10 EUR. Na dan predstave otroci 10 EUR, odrasli 12 EUR.

 

ORGANIZATOR IN SODELUJOČI

ZKD občine Ivančna Gorica

JSKD RS

JSKD OI Ivančna Gorica

Občina Ivančna Gorica

ZKT Prijetno domače Ivančna Gorica

Kulturno društvo Josipa Jurčiča Muljava

Kulturno društvo Krka

Kulturno društvo Ambrus

Kulturno društvo Žebelj

Kulturno društvo Zagradec

 

Avtorica: Dragica Šteh

 

KONTAKT

Saša Koleša, predsednica ZKD
E: sasa.kolesa@gmail.com

FB: ZKD občine Ivančna Gorica

Pri prebiranju virov, ki opisujejo delovanje in življenje prvega romanopisca, lahko potegnemo vzporednice z današnjostjo v zelo burnem družbenem in političnem dogajanju. Takrat Slovenci še nismo imeli lastne države in smo bili razsuti po dualistični monarhiji, pravna podlaga, ki je zagotavljala enakovrednost slovenskega jezika nemškemu, je bila največkrat neizvajana; Jurčič je bil kot javna osebnost, borec za slovenski jezik, politično napreden, prodoren in kot magnet za vse podobnih nagnjenj, vseskozi nadzorovan in največkrat so bili njegovi najožji sodelavci po dekretu premeščeni na zelo oddaljeno delovno mesto … Danes bi bil lahko zagotovo srečen, ko bi videl samostojno »zedinjeno Slovenijo«, slovenščino uveljavljeno v vseh javnih ustanovah, razveselilo bi ga zaenkrat še dostopno šolanje vsem, prav tako zdravstvo; zagotovo bi ga osrečila boljša pozicija kmetskega stanu, pa pretočnost evropskih ljudstev, velik tehnični napredek – tudi. Pri vsem tem pa ostajajo pomisleki: družbene razmere – odnosi, razkorak med izrečenim in storjenim, vse večja družbena neenakost, preračunljivosti vodstvenih elit … pravzaprav človek sam; so te koristi oz. pridobitve izboljšale današnjo človeško nrav?! Predstava želi izpostaviti Jurčičevo vztrajnost, zvestobo poslanstvu narodu, ki je bila njegova najvišja odgovornost, pa konkretnost in enovitost v dejanjih in zapisanemu (tako literarnem kot novinarskemu (političnemu)). Kot tihi in precizen opazovalec, ki mu niso ušle najmanjše podrobnosti značaja človeka v fokusu njegovega trenutka in času, nas živo nagovarja še danes. Mlade, aktivne in starejše Slovence. Naj bo predstava vzpodbuda, za ponovno srečanje z eno od knjig našega prvega romanopisca, izjemnega analitika slovenskih značajev, ki so kako živi še danes. V letu Josipa Jurčiča 2021!

Omenjeni izzivi ustvarjalno ekipo povezujejo in vprašanja skozi delo dobivajo odgovore. Slovenski jezik bo zazvenel v pristnem narečju, v Jurčičevi zapisani besedi in tudi tako, kot ga govorimo danes, ko počasi izgublja odtenke narečnosti. Kostumi, scena in scenski rekviziti bodo paleta bogate kulturne dediščine, ki jo počasi prepoznavamo kot našo vrednost in priložnost. Na velikem gledališču na prostem na Muljavi, bo vse omenjeno z nami in predvsem z vami to izzvenelo v resnično praznično doživetje.

Pa, da ne boste prišli sami. Povabite tudi prijatelje in vzemite za vsak slučaj s seboj tudi deko in toplo oblačilo … za vse ostalo bomo zadolženi mi – gledališka ekipa in vsi, ki so z nami: ZKD občine Ivančna Gorica, JSKD RS, JSKD OI Ivančna Gorica, Občina Ivančna Gorica, ZKT Prijetno domače Ivančna Gorica ter različna kulturna društva Občine Ivančna Gorica.