Skip to main content

Občina Ivančna Gorica je bogatejša za 14 lokalnih turističnih vodnikov, ki so uspešno opravili Tečaj strokovne usposobljenosti za opravljanje lokalnega turističnega vodenja na območju občine Ivančna Gorica. Tečaj je razpisal in organiziral Zavod Prijetno domače, skupaj z zunanjim izvajalcem in z ostalimi strokovnjaki.

Izobraževanje za lokalne turistične vodnike je potekalo od 15. 3. do 26. 3. 2021, in sicer z zunanjim izvajalcem, podjetjem G-guides, ki je specializirano za izobrazbo turističnih vodnikov. Tina Hudnik in Maja Vanmierlo sta udeležence tečaja podučili o temeljih, ki jih mora obvladati vsak turistični vodnik ter jim podali izhodišča za samostojne zasnove vodenja in reševanje problemov. Od 29. 3. do 31. 3. so se dodatno zvrstila predavanja strokovnjakov s področja etnologije, geografije in zgodovine, po tem pa so sledili še vodeni terenski ogledi nekaterih glavnih znamenitosti občine.

Po vsem tem sta sledila pisni izpit in praktični izpit. Praktični izpit je potekal tako, da je vsak izmed udeležencev odvodil s pomočjo avtobusa po relaciji, ki ni bila vnaprej znana. Pokazati so morali torej veliko mero prilagodljivosti in znanja. Vsi udeleženci so že v prvem razpisanem roku opravili izobraževanje in s tem pridobili naziv Lokalni turistični vodnik na območju občine Ivančna Gorica.

Veseli nas, da smo pridobili tako zavzete, znanja polne in turizmu predane vodnike, ki so čez celo izobraževanje kazali veliko željo po povezovanju, delu z ljudmi in predvsem željo, da so del ustvarjanja turizma v naši občini ter širše. Turizem delamo ljudje in le, če se bomo vsi skupaj povezovali in sodelovali na vsakem koraku, lahko uspemo narediti privlačno destinacijo. Se že veselimo skupnega ustvarjanja turizma v občini!

Spodaj se vam v svojih besedah predstavlja vseh 14 novih lokalnih turističnih vodnikov občine Ivančna Gorica.

Ines Legan, Zavod Prijetno domače

ANDREJA VESEL

Sem “trojček” občin, licenciran lokalnih vodnik treh občin Grosuplje, Velike Lašče in Ivančna gorica, certificiran Interpretacijski vodnik dediščine pri  evropskem združenju Interpret Europe, podpredsednik turističnega društva Županova jama in Turistične zveze Grosuplje, član TZS in vodja državne strokovne komisije v projektu Moja Dežela – Lepa gostoljubna v kategoriji Izletniških krajev, Zdraviliških krajev, srednjih mest in prejemnica častnega bronastega znaka TZS za razvoj turizma v Osrednji slovenski regiji.

Življenje in moja strast do potovanj  sta me zapeljala v turistične vode, v katerih zelo uživam. Različne dejavnosti v turizmu in turistična vodenja so moj način življenja že osem let, kjer kot kreator doživetij razveseljujem ljudi.  Vodništvo mi veliko pomeni, predvsem sprostitev, stik z dediščino in lepotami dežele … ta atmosfera je moje idealno okolje.

Za izobraževanje lokalnega turističnega vodnika v Ivančni gorici sem se odločila, da kot vodnik povežem že prej pridobljena znanja drugih občin in le-te kot ambasador pripomorem k postavljanju  na turistični zemljevid. Vse to pa bom lahko zaokrožila v celoto, saj je Šentvid pri Stični kraj, v katerem so zapisane zgodbe moje stare mame, mame in mojega otroštva.

Na izobraževanju sem sklenila nova prijateljstva, pridobila nova obzorja občine, predvsem pa veliko novega znanja, ki jih bodo obiskovalci destinacije zagotovo deležni.

 

JOŽICA GLIHA

Sem Jožica Gliha, rojena suhokrajnka. V Žužemberku je bil moj dom. Tam sem bila včlanjena v turistično društvo. Moj oče je bil lokalni turistični vodnik. Sodelovala sem v sekciji pevk v suhokrajnskih pokrajinskih nošah in v sekciji viteškega reda Seisenberg Tulumtus. Z našimi nastopi smo popestrili veliko svečanih dogodkov v kraju in na gostovanjih kje drugje.

Živim na Krki, službo imam v Zagradcu. Včlanjena sem v turistično društvo Zagradec in PGD Zagradec. Z veseljem sem se vpisala na tečaj za lokalnega turističnega vodnika v naši občini. Tečaj je bil zelo strokoven, zanimiv, pester. Potekal je na daljavo, preko računalnika. Večkrat mi je ponagajal internet. Vsi tečajniki se dobro razumemo in nedvomno bomo dobro sodelovali.  Zavedam se, da je vodnik pomemben vezni člen med krajem, ki ga predstavlja in vsemi popotniki od blizu in daleč. Lahko smo ponosni na zapuščino naših krajev in njihovih prebivalcev. Zgodbe naših krajev kar vabijo, da jih predstavimo.

S pridobljenim znanjem se bom potrudila, da bom predstavila našo mlado občino s spoštovanjem do preteklosti in čutom trajnostnega razvoja. Vsem popotnikom je potrebno povedati, kje imajo možnost lokalne ponudbe v smislu nakupa lokalnih pridelkov, izdelkov in storitev. Naš cilj je usmerjen tudi k temu, da se v naših krajih počutijo prijetno domače, zadržijo kakšen dan več oz. se k nam vrnejo in pripeljejo še koga.

 

MAJA MAROLT

Novica o načrtovanem izobraževanju za lokalne turistične vodnike v občini Ivančna Gorica me je zelo razveselila; že nekaj časa sem želela poglobiti znanje o naših lokalnih ponudnikih in znamenitostih. Po izobrazbi sem profesorica angleškega jezika in zgodovine, zato je zanimanje za turizem in tovrstno delo z ljudmi nekako naravna posledica mojega dela.

Pred leti sem že pridobila eno licenco za lokalnega vodnika, sedaj pa sem svoje znanje izpopolnila na način, ki je presegel moja pričakovanja. Zavod Prijetno domače je v sodelovanju z G-Guides Academy pripravil zelo kvalitetno izobraževanje, na katerem smo bodoči lokalni vodniki pridobili poglobljena teoretična in praktična znanja. Predavateljici Maja Vanmierlo in Tina Hudnik sta nam vsebine predstavili na profesionalen, temeljit in tudi humoren način – sta resnični mojstrici v svojem poklicu in dober vzor vsakemu vodniku. Všeč mi je bil velik poudarek na trajnostnem turizmu, ki prihaja v ospredje ne samo na lokalni ravni, ampak je tudi prihodnost turistične panoge.

Občina Ivančna Gorica ima obiskovalcem ponuditi toliko, da se jim gotovo ne splača ustaviti samo za dan ali dva. Kam bi jih peljala? Začeli bi v Višnji Gori, lepem srednjeveškem mestu in domu kranjske čebele. Nato bi se podali proti jugu, skozi Jurčičevo Muljavo po dolini Krke in naprej v Suho krajino do Zagradca, kjer bi občudovali lehnjakove pragove. Pot bi nas potem vodila spet na sever proti Šentvidu, Viru pri Stični s prazgodovinskim Cvingerjem in seveda Stični s slavnim cistercijanskim samostanom. Cela vrsta biserov v naši občini tu seveda ni omenjena … menim, da ima turizem tu svetlo prihodnost kljub trenutnim težkim časom.

MARIJETA LOVRIĆ SIMONITI

Sem doma na Vrhu pri Višnji Gori in sem se iz Ljubljane na Dolenjsko preselila pred dobrimi tremi leti.

Moje navdušenje nad lepoto in bogato kulturno-zgodovinsko dediščino teh krajev me je najprej vodilo do vključitve v Turistično društvo Višnja Gora, kjer sem zdaj tudi predsednica. V društvu smo veseli novih pridobitev v Višnji Gori, Hiše kranjske čebele, muzeja, učnega čebelnjaka itd. Zavedamo se, da bo le s sodelovanjem različnih deležnikov lahko naša skupna, občinska turistična zgodba uspešna. Zato smo iz društva pri izobraževanju za lokalne turistične vodnike sodelovale kar tri članice. Izobraževanje je bilo izčrpno in nadvse zanimivo.

Obiskovalcem imamo v občini kaj pokazati. Kot destinacija smo primerni tako za vikend izletnike iz prestolnice in drugih krajev Slovenije, ki bi radi preživeli aktiven dan v naravi in kaj dobrega pojedli, kot za turiste, ki bodo našo lokacijo izbrali za svoje dopustniške dni. V sodelovanju z lokalnimi ponudniki so v pripravi tudi različni paketi dejavnosti, ki jih bomo obiskovalcem lahko ponudili za doživljajsko izkušnjo naših krajev. Kot lokalna turistična vodnica si želim gostom dati še nekaj več: jim približati naše lokalne zgodbe, jim razkriti kar na prvi pogled ni vidno, tako iz zgodovine, kot iz zdajšnjega utripa življenja pri nas. Želim pripomoči, da bodo gostom naši kraji ostali v lepem spominu, da bodo morda obiskali, preizkusili ali kupili kaj, kar sicer ne bi in predvsem, da se bodo želeli k nam še vrniti.

 

URŠA KUTNAR

Moje ime je Urša Kutnar in prihajam iz Muljave. Že kot otrok sem opazovala turiste, ki so si na Muljavi ogledovali Jurčičevo domačijo in prihajali na predstave na prostem v gledališče pod zvezdami. Že takrat je v meni začela goreti iskrica po tem, da bi svoj kraj predstavila tudi drugim, ki ga ne poznajo. Sem aktivna članica TD Muljava in KD Josipa Jurčiča Muljava. Lani pa sem začela z vodenjem po Jurčičevi domačiji in ko se je pokazala prilika, da bi naredila tečaj za lokalnega vodnika, sem jo hitro zagrabila. Na tečaju sem pridobila znanje o različnih stilih vodenja, kako obiskovalce pritegniti k destinaciji in kako jih prepričati, da ostanejo na destinaciji čim dlje. Poleg tega pa sem pridobila tudi širše znanje o turističnih atrakcijah in zgodovini v občini Ivančna Gorica. Veselim se dneva, ko bom lahko po občini Ivančna Gorica vodila svojo prvo skupino in obiskovalcem pokazala tudi tiste bisere, ki so malo manj znani. In jih seveda navdušila nad poznanimi biseri, ki jim bom dodala dodaten lesk. Prepričana sem, da bomo s kolegi vodniki obiskovalcem ponudili prijetno in domače doživetje v vseh letnih časih.

 

INES LACO

Moje ime je Ines, prihajam iz Višenj pri Ambrusu. Študirala sem turizem na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. V turizmu sem aktivna že od svojih srednješolskih let, bolj aktivno pa od leta 2013, ko je bilo ustanovljeno Turistično društvo Ambrus. Turizem me je že od nekdaj privlačil, zato sem se tudi odločila za študij turizma. Vedno se dogaja, vseskozi se pojavljajo novitete in s tem tudi izzivi, veliko je sodelovanja med različnimi deležniki, spoznavaš nove ljudi, nove kraje, mesta, države. Sem predsednica Mladinskega odbora Turistične zveze Slovenije in predsednica Mladinskega odbora Občinske Turistične zveze Ivančna Gorica. Sem vztrajna, optimistična, vedno nasmejana in polna zagona. Ko smo dobili priložnost opravljati izpit za lokalnega turističnega vodnika, sem se brez oklevanja prijavila in ga tudi uspešno opravila. Sem mnenja, da smo turizem ljudje in turizem je potrebno spodbujati, na vseh ravneh, tudi na lokalni, sploh pa v teh časih epidemije. Sama se že veselim skupin turistov in avtobusov, ki se bodo odločili zapeljati po naši občini in si ogledati naše kulturne ter naravne znamenitosti.

ANITA SINJUR

Moje ime je Anita Sinjur in sem študentka fakultete za turistične študije – Turistica. Odločitev, da postanem lokalni turistični vodnik je bila zelo preprosta. Zelo me veseli delo z ljudmi, povezovanje turistične ponudbe in ponudnikov ter obenem kreiranje novih uspešnih zgodb. Za študentko turizma je bilo izobraževanje odlična priložnost za širitev znanja in spretnosti. Na izobraževanju sem se naučila, kako pomembna je retorika in medkulturna komunikacija, kako pomembno je zgodbarjanje ter kako lahko turistični vodniki prispevamo k trajnostni destinaciji, ki bo privabljala obiskovalce.  Kot lokalna turistična vodnica priporočam obiskovalcem, da se podajo na odkrivanje naših biserov peš, ali pa kar s kolesom. Pristno lokalno doživetje vas čaka na vsakem koncu naše občine. Izpostavila pa bi dolino reke Temenice, kjer lahko odkrijete tradicijo mlinarstva, se podate skozi dolino kar z vožnjo s kočijo, se družite s konji na bližnjem ranču, se sprehodite po vinskih goricah Debeli hrib, degustirate domače pridelke ter svojo lakoto potešite s kosilom na turistični kmetiji. Vabljeni!😊

 

GORAZD HRIBAR RAJTERIČ

Sem Gorazd Hribar Rajterič, po izobrazbi univ. dipl. inženir računalništva in informatike ter magister ekonomije. Sem še član Mense in veteran vojne za Slovenijo. Službeno sem vodja skupine tehnikov in inženirjev ter skrbim za sistemsko administracijo, načrtovanje in razvoj informacijskih sistemov. Poleg teh glavnih zadolžitev me veseli delo z mlajšimi generacijami, zato sem tudi interni predavatelj in mentor dijakom in študentom v podjetju. V prostem času se rad ukvarjam z elektroniko in programiranjem, veseli pa me tudi potovanje po oddaljenih destinacijah.

Kot priseljenec sem se pred desetimi leti vključil v nekaj lokalnih društev: turistično, gasilsko in kulturno, saj se še vedno želim aktivno vključiti v življenje kraja, v katerem živim. Že pred preselitvijo sem bil navdušen nad bogato kulturno dediščino občine Ivančna Gorica, po preselitvi pa sem odkril še številne druge bisere občine. To me je tudi spodbudilo, da sem postal lokalni turistični vodnik. V okviru izobraževanja sem spoznal izredno bogato zgodovino in zanimivosti, ki jih do tedaj še nisem poznal. Zavedam se, da je na področju občine še veliko lepot, zanimivosti in dejstev, ki jih moram še odkriti, da jih bom lahko predstavil tudi drugim. To me tudi veseli.

MAJA PAJK

Sem Maja, obožujem ljudi, živali in naravo, saj to je tisto, kar me navdihuje, mi daje energijo in smisel. Pomembno mi je, da se ljudje na izletu po znamenitostih zabavajo in odnesejo s seboj lepe spomine. Da kraj začutijo. Potovanje po občini Ivančna Gorica je lahko razigrano kot naši dolenjski hribčki, osvežujoče kot Krška jama in pa polno globine, kot Reka ljubezni – reka Krka (pri nas se boste znova zaljubili, če se sprehodite čez Most ljubezni).

Verjamem, da kar DAJEŠ, tudi prejmeš. Verjamem, da delo turističnega vodnika prispeva k osebnemu razvoju, k večji povezanosti med različnimi kulturami in pa k večjemu miru v svetu. Verjamem, da vsak kraj piše svojo zgodbo preko ljudi.

Izobraževanje za lokalnega turističnega vodnika mi je dalo dodatno motivacijo in potrditev, da svoje delo opravljam še z večjim zanosom. Naučila sem se veliko novega o svojem domačem kraju in pa spoznala krasne kolege – sodelavce. Veselim se soustvarjanja!

 

PETRA ŠPEHAR

Moje ime je Petra Špehar. Po izobrazbi sem etnologinja in kulturna antropologinja. Rada imam dobre zgodbe. Včasih me najdete na lovu za kakšno, saj v prostem času zbiram pripovedke pri ljudeh iz okoliških krajev. V Knjižnici Ivančna gorica sem nekaj sezon vodila pripovedniške večere za odrasle, pravljice pa so na plano priskakljale tudi iz prav posebnega čarobnega kovčka v okviru pravljičnih uric za otroke. S prečudovito Ljobo Jenče sem sodelovala na mednarodnem simpozija pripovedovanja Parzival.

Veseli me, da Občina Ivančna Gorica ne piše le prijetnih zgodb, temveč tudi medeno obarvane. Čar vsem zgodbam pa pridajo ljudje sami, raznovrstni v svojem značaju, raznoteri v svojih veščinah in vsestranski ter marljivi pri svojem vsakdanjem delu. Navdušenost nad številnimi lokalnimi ponudniki in produkti, ki nastajajo izpod njihovih pridnih rok, veselje nad ustvarjanjem mnogoterih kulturnih ustvarjalcev ter navdušenost nad izredno bogato zgodovino občine Ivančna Gorica me je spodbudila, da sem se prijavila na tečaj za lokalno turistično vodnico. Bodočim obiskovalcem bi rada predstavila našo destinacijo v živopisnih besedah, vanje pa ujela slogan naše občine Prijetno domače.

 

SARA SEVER

Sem študentka prevajalstva z Muljave. Na tečaj sem se prijavila predvsem iz radovednosti in vesela sem, da sem se. Naučila sem se veliko novega o naših krajih. Mislim, da o domačih krajih pogosto vemo premalo, čeprav je v naši občini veliko zanimivega. Upam, da bom lahko z vključevanjem v dejavnosti, povezane s turizmom in kulturo v občini, pripomogla k njeni prepoznavnosti in razvoju.

 

TANJA MAGISTER

Deset let nazaj sem se preselila v Ivančno Gorico in bila je ljubezen na prvi pogled:-). Množica pohodnih poti, kjer se človek lahko naužije narave in miru, prijazni ljudje in tržnica, kjer je mogoče kupiti zelenjavo, ki je res zrasla na sosedovi njivi. Kot “turist” sem obiskala kar nekaj bolj ali manj znanih lokalnih znamenitosti, vendar sem želela vedeti več o kraju, ki je postal moj dom. Ko se je pokazala možnost tečaja za vodnika, sem jo tako zgrabila z obema rokama. S tem sem razširila svoja obzorja tako z vidika vodenja kot takega, kot tudi z vidika tega, kaj vse se še skriva (včasih dobesedno:-)) v naši občini. Stkala so se nova prijateljstva in veselim se že, da bom imela možnost vse to deliti s svojimi znanci, kakor tudi drugimi obiskovalci. Skupaj smo močnejši in verjamem, da lahko dobro sodelovanje prinese samo koristi za vse.

 

ŠPELA JERIN

Prihajam iz Šentvida pri Stični. Že od malih nog sem bila doma vpeta v turizem in gostinstvo. Kasneje sem se odločila, da obiščem tudi Fakulteto za turizem v Brežicah in tam tudi diplomirala. Tečaj za lokalne turistične vodnike se mi je zdel odlična priložnost za razširitev znanja in pridobitev novih izkušenj, saj je bil tovrsten tečaj zame prvi.

Lahko povem, da so bila moja pričakovanja izpolnjena. Vesela sem, da sem se podala na to pot. Tekom tečaja sem navezala nove stike in nova prijateljstva, spoznala sebe kot vodnico in ugotovila na čem moram delati, da bom lahko med vodenjem turistom ustvarila nepozabno doživetje.

 

KATJA KLEMENČIČ

Sem Katja Klemenčič, geografinja in strastna popotnica. Med študijem sem veliko potovala in spoznavala različne kraje, kulture, navade, ljudi. To mi v teh časih res manjka. Delo z ljudmi in stik z ostalim svetom mi daje navdih in me izpopolnjuje, saj obiskovalci vedno prinesejo s seboj tudi delček svoje kulture, zato sem se tudi odločila za izobraževanje za lokalnega vodnika. Želela bi obiskovalcem doživeto predstaviti tudi naš delček Slovenije. Upam, da bomo v prihodnje vse bolj stopili po poti stran od množičnega turizma, saj s tem obiskovalci v spremstvu z lokalnim vodnikom bolj pristno doživijo lepote posameznih krajev.