Muljava, prijazna dolenjska vasica, nam je podarila enega izmed najpomembnejših slovenskih literarnih biserov, Josipa Jurčiča. Tu je preživljal mladostna leta in pozneje v literarnih podobah ohranil utrip svojega časa in poteze ljudi. S svojimi deli je postavil trdne temelje slovenskemu pripovedništvu; napisal je prvi slovenski roman Deseti brat, prvo slovensko tragedijo Tugomer, vrsto daljših ter kratkih proznih pripovedi.

Jurčičeva domačija je eden redkih muzejev na prostem pri nas. Predstavlja dediščino podeželskega stavbarstva, opreme bivališč ter gospodarskih dejavnosti v tem delu Slovenije, hkrati pa je muzej vsebinsko tesno povezan z delom in življenjem pisatelja. Jurčičevo rojstno hišo je leta 1826 postavil pisateljev ded in do danes ni bila predelana. Ded je bil v Jurčičevem življenju zelo pomembna oseba, saj je  osnovo za pripovedniški dar pisatelj prejel ravno od njega.

Talni načrt domačije je značilen za osrednjo slovensko kmečko hišo 19. stoletja, sestavljeno iz petih opremljenih prostorov: veže s  črno kuhinjo in ognjiščem, »hiše», »kamre«, »štiblca« in kleti. Na severni strani pa je podaljšana za majhen hlev, nad katerim je bil včasih lesen skedenj. Danes je v tem delu predstavljeno Jurčičevo življenje in delo. Zraven hiše je pisateljev ded postavil tudi dvojni kozolec – toplar ter vodnjak.

Slovenski etnografski muzej je v letih med 1966 in 1979 domačijo dopolnil z dodatnimi poslopji iz bližnje okolice, ki so nekoč spremljala domove na Dolenjskem, in sicer s čebelnjakom, kaščo in sušilnico za lan. Ob gozdiču je muzej postavil leseno bajto – Krjavljevo kočo, ki prikazuje bivalno kulturo bajtarjev ali kajžarjev, najrevnejšega sloja prebivalstva brez zemlje. Danes je Jurčičeva domačija pod upravljanjem javnega zavoda Prijetno domače, ki si prizadeva za čim večjo prepoznavnost in promocijo muzeja.

Domačija je tudi prostor številnih kulturnih prireditev, likovnih in etnografskih razstav, kot tudi cilj Jurčičeve poti, ki vsako leto v marcu v počastitev pisateljevega rojstva na tradicionalen pohod privabi več tisoč pohodnikov. Izjemnega obiska so deležne tudi vsakoletne uprizoritve Jurčičevih del, ki jih v  naravnem amfiteatru  ob domačiji tradicionalno uprizarja  domača gledališka skupina.

Vabljeni - prijavite se na obisk

Ostale zanimivosti in izletne poti v okolici

 • Gotska cerkev iz prve polovice 15. stoletja s freskami Janeza Ljubljanskega in zlatim baročnim oltarjem
 • Villa rustica – ostanki rimske podeželske vile z zakladno najdbo
 • Šolski muzej v prostorih šole na Muljavi
 • Etnološka zbirka Nose
 • Izvir reke Krke in Krška jama
 • Cistercijanski samostan v Stični z Muzejem krščanstva na Slovenskem
 • Srednjeveško mestece Višnja Gora
 • Jurčičeva pešpot od Višnje Gore
 • preko Krke do Jurčičeve domačije
 • Krožna pohodniška in kolesarska pot
 • Rimska cesta od Ivančne Gorice do Dvora pri Žužemberku
 • Slovenska pisateljska pot
 • Evropska pešpot E7

Delovni čas

Vrata Jurčičeve domačije so odprta od 1. marca do 1. decembra vsak dan,  tudi ob sobotah, nedeljah in praznikih, od 9. do 12. in od 13. do 17. ure. Le ob ponedeljkih so vrata muzeja zaprta.

Rezervacija termina

  * obvezno polje

  Krožna pot

  Vas popelje skozi vseh dvanajst biserov občine Ivančna Gorica. Ne glede na kakšen način jo boste ubrali, boste ob tem lahko uživali v prijetnem valovanju naše krajine, spoznavali naše znamenitosti in se mogoče vendarle prepustili že pozabljenim občutkom domačnosti iz časa vašega otroštva.

  Več

  Jurčičeva pot

  Jurčičeva pot je pohodniška pešpot, poimenovana po pisatelju Josipu Jurčiču, ki poteka v dveh odsekih: od Višnje Gore do Muljave in od Muljave do reke Krke. Dolga je 15 km, povprečen pohodnik pa jo prehodi v treh urah.

  Več

  Dom kranjske čebele

  Kranjska čebela je svoje ime in svetovno popularnost med čebelarji pridobila predvsem z delovanjem Emila Rotschutza ‎(1836 – 1909) iz Podsmreke pri Višnji Gori.

  Več