Jurčičevo leto 2021

Slovenijo bo v letošnjem letu zaznamoval prvi slovenski romanopisec, Josip Jurčič. Vlada Republike Slovenije je namreč leto 2021 razglasila za leto Josipa Jurčiča, na predlog Ministrstva za kulturo. Pobudo ministrstvu je podala Občina Ivančna Gorica.

Takole so na spletni strani Ministrstva za kulturo zapisali ob razglasitvi:
»V letu 2021 se spominjamo 140. obletnice smrti Josipa Jurčiča (4. 3. 1844–3. 5. 1881), slovenskega pisatelja, pesnika in časnikarja, avtorja prvega slovenskega romana Deseti brat, ki je bil ena od osrednjih kulturnih in političnih oseb druge polovice 19. stoletja. Prihodnje leto bo minilo 160 let, odkar je kot sedemnajstletnik napisal Pripovedko o beli kači, 140 let od izida romana Rokovnjači in tudi od izida prve številke Ljubljanskega zvona, ki ga je zasnoval skupaj s Tavčarjem, Levcem in Kersnikom.
Razglasitev Jurčičevega leta bo lahko spodbudila drzno in ustvarjalno zasnovo programskih politik, programov in projektov v letu 2021, od področja založništva, knjižničarstva, gledališč, muzejev, do raziskovalnega in izobraževalnega področja. Hkrati je to tudi odlična priložnost za medpodročno okrepljeno sodelovanje in vključitev tudi drugih resorjev, kot so denimo šolstvo, raziskovanje in turizem. Razglasitev Jurčičevega leta 2021 na ravni države bo pozitivno povezala ne samo literate, pisatelje, urednike in kulturne ustvarjalce, ampak vso Slovenijo.«

Vsebinsko Jurčičevo leto osredotočeno na dve področji in sicer na pisateljevo literarno zapuščino in pisateljevo uredniško in novičarsko delo. Program bo vseboval številne aktivnosti tako na Jurčičevi domačiji kot v mnogih knjižnicah, šolah, profesionalnih organizacijah ipd. Želimo približali Jurčičeva dela z novimi pogledi nanj, izvedli bomo številne bralne in izobraževalne aktivnosti, razstave, natečaj, uprizoritve in še bi lahko naštevali.

Najlepše pri vsem tem je, da nas Jurčič povezuje. Povezuje ne samo ustvarjalce na lokalni ravni, povezuje številne, ki na različne načine skrbijo za slovensko besedo in literarno dediščino. Svojevrsten izziv je upoštevati še vso stanje z epidemijo, a ostajamo optimistični. Branje in z njim naš Jurčič lahko pride do ljudi preko knjig tudi na dom. Trudili se bomo, da bomo bogato Jurčičevo dediščino uspešno predstavljali in predvsem, da našega Jurčiča aktualiziramo in ga še bolj približamo slovenski javnosti.

Zavod Prijetno domače,
skrbnik Jurčičeve domačije

Občina Ivančna Gorica je bila ustanovljena 1. januarja 1995 in z 12 krajevnimi skupnostmi obsega 227 km2. Njeno središče je mlado naselje Ivančna Gorica, na razvoj katerega vplivajo predvsem ugodne prometne povezave, tako rekoč na pol poti med Ljubljano in Novim mestom.

E: obc.ivancna.gorica@siol.net
W: http://www.ivancna-gorica.si

Zavod Prijetno domače je bil ustanovljen s strani Občine Ivančna Gorica in upravlja z Jurčičevo domačijo, kjer se v sklopu muzeja na prostem nahaja tudi rojstna hiša Josipa Jurčiča. Poleg tega je namen zavoda skrb za razvijanje turizma in kulture v občini.

E: info@prijetnodomace.si
W: https://prijetnodomace.si/