Pohod po deželi Josipa Jurčiča
in med njegovimi knjižnimi junaki

Tradicionalni, letos že 29. Jurčičev pohod

Prvo soboto v marcu bo s pričetkom v Višnji Gori, prav na rojstni dan Josipa Jurčiča, potekal Jurčičev pohod. Celotno pohodniško dogajanje bo vključevalo številne zanimive spremljevalne dejavnosti, najbolj nadebudni pohodniki pa si s sodelovanjem na kvizu lahko prislužijo nepozabne nagrade.

Informacije za pohodnike

 • Datum pohoda: sobota, 4. marec 2023
 • Start in registracija pohodnikov: Višnja Gora, staro mestno jedro med 7. in 10. uro
 • Startnina: 5 EUR
 • Trasa pohoda:
  – krajši pohod: 12 km – 3 ure
  – daljši 23 km (podaljšana krožna pot proti Krki) – 5 ur
 • Natančen opis trase obeh poti na: https://prijetnodomace.si/top-dozivetja/jurciceva-pot/
 • Oprema: standardna pohodniška
 • Postojanke za štampiljke:
  – krajša trasa: Višnja Gora-Zavrtače-Muljava
  – daljša trasa: višnja Gora-Zavrtače-Krka – Muljava

Spremljevalno dogajanje na startu

Na začetku pohoda se pohodniki lahko okrepčate s pravim medenim zajtrkom, ki ga bodo pripravili čebelarji Čebelarskega društva Stična in ekipa Hiše kranjske čebele. V Mestni hiši v Višnji Gori bo na ogled razstava ilustracij še svežega srbskega prevoda Kozlovske sodbe v Višnji Gori, v Hiši kranjske čebele pa bo razstava naslovnic vseh izdaj Kozlovske sodbe v Višnji Gori. Morda pohodnike v starem mestnem jedru preseneti še lik Josipa Jurčiča in glavni lik romana, ki ga bodo ob poti lahko odkrili z reševanjem kviza.

Dogajanje ob poti – delavnice POTI KNJIGE

Pohodniško pot si najbolj radovedni pohodniki lahko popestrite z reševanjem nagradnega kviza Lepe literarne poti. Na startu v Višnji Gori prejmete navodila in Kazalko poti, ki vam bo v pomoč pri iskanju končnega gesla. Vprašanja kazalnika pa vas bodo spodbudila, da razmišljate o tistem, kar boste videli in čutili na poti. Lahkoten in zabaven kviz se začenja ob treh stojnicah ob poti: Pristava, cerkev Sv. Duha na Polževem in Leščevje. Na prvi stojnici se lahko preizkusite tudi v delavnici stiškega pisarja, na drugi v kratkem procesu rokodelske izdelave Trubarjeve mini knjige, na tretji pa vam bo na voljo vpogled v bakrotisk iz časa Valvasorjeve dobe. S tem oživljamo projekt Poti knjige, ki je tudi posebno družinsko doživetje v naši ponudbi.

Na petih stojnicah na dvorišču Jurčičeve domačije, pa boste lahko dokončno ugotovili geslo Lepe literarne poti. Posebno če boste dobri opazovalci in poslušalci, kot je bil mali Jožek- Jurčič. Po oddaji izpolnjenega nagradnega kupona na stojnici ZKT Prijetno domače, pa vas naprošamo, da se fotografirate ob fotosteni in na socialnih omrežjih delite svojo Lepo fotografijo, s pripisom #ZKT Prijetno domače Ivančna Gorica.

Lepo zaključno dogajanje na dvorišču Jurčičeve domačije

Na dan pohoda med 10. in 13. uro vrata odpira tudi Jurčičeva domačija. Pohodniki si boste v kratkem vodstvu lahko ogledali rojstno hišo Josipa Jurčiča, v Etno zbirki pa se potopili v svežo pripoved mini gledališča kamišibaj. Na stojnici ZKT Prijetno domače bomo hranili oddana rešena gesla kviza z vašimi podatki, temu pa bo seveda sledilo žrebanje. Dogajanje bodo še dodatno popestrili Godba Stična, radijski voditelj in pevec Franc Peternel ter člani KD Josipa Jurčiča Muljava, ki bodo razglasili naslov letošnje predstave v letnem gledališču na Muljavi.

Lep namig za pohodnike

Prva priredba uprizoritve Jurčičevega romana, se je izvajala davno med letoma 1911 in 1912, letošnja pa je prirejena posebej za gledališki ansambel KD Josipa Jurčiča. Tema romana nikakor ni stara, njegova vsebina je še vedno aktualna in vznemirljiva za vse generacije nadebudnih bralk in pohodnic.

Lepa nagradna igra in nagrade

Kazalka poti vsebuje vprašanje nagradnega kviza, ki vam prinese 16 zanimivih nagrad – vstopnice, knjige, družabne igre. Če boste prejemniki nagrad, boste tako dodobra spoznali Dolenjsko, ki je srce Slovenije, Dolenjsko, ki je zibelka slovenskega pripovedništva in izkusili gostoljubje destinacije Prijetno domače. Preko nagrad boste lahko preizkušali svoje literarno znanje, logično mišljenje, ročne spretnosti, lahko šli v letno gledališče in obiskali različne muzeje ter interaktivno začutili bogastvo kulturne in naravne dediščine Dolenjske. Nagradni kviz je zabavno naravnan, tako da se boste ob reševanju zabavali in bo zato pohodniški korak lažji. Črke pred pravilnim imenom pa so geslo letošnjega Jurčičevega pohoda in hkrati naslov letošnje uprizoritve gledališkega ansambla KD Josipa Jurčiča Muljava.

Nagrade bodo prispevali: POTI KNJIGE – MKS Stična, Javni zavod Trubarjevi kraji, Grad Bogenšperk, Mestna knjižnica Grosuplje – Enota Ivančna Gorica, JSKD OI Ivančna Gorica, ZKD Ivančna Gorica, KD Josipa Jurčiča Muljava, TD Muljava in ZKT Prijetno domače Ivančna Gorica. Nagrade boste lahko vnovčili do konca leta 2023!

Imena nagrajencev bomo objavili po zaključku pohoda prav na tej spletni strani.

Uradna razglasitev dobitnikov-pohodnikov nagrad žrebanja 29. Jurčičevega pohoda, ki smo jim na 179 rojstni dan Josipa Jurčiča poklonili kulturo Prijetno domače (zavodi Občine Ivančna Gorica) in Poti knjige – vsi sodelujoči na kreativnih stojnicah ob poti in na dvorišču Jurčičeve domačije.

Dobitnikom – pohodnikom, ki so bili prisotni na zaključni prireditvi so nagrade osebno podelili, seveda pa jih pred tem tudi izžrebali, pomembna gostja Romana Tomc, poslanka Evropskega parlamenta in sooblikovalci pohoda: Dušan Strnad, župan občine Ivančna Gorica, Maja Lampret, direktorica ZKT Prijetno domače, Aleš Erjavec, predsednik PD Polž Višnja Gora, Luka Mlekuž, kustos Muzeja krščanstva na Slovenskem, Metka Starič iz Trubarjeve domačije, Roman Rozina, bibliotekar Krajevne knjižnice Ivančna Gorica, Lidija Zajc, predsednica KD Josipa Jurčiča Muljava, Ana Porenta, pesnica in snovateljica družabno-literarne igre v imenu JSKD OI Ivančna Gorica, Gašper Erjavec, predsednik KD Muljava in Saša Koleša, predsednica ZKD Ivančna Gorica.

Nagrade in dobitniki nagrad:

 • 2x Čebelnjak zgodb na domačiji, več na povezavi
  Branko Zbašnik (družinska vstopnica)
  Suzana Vodušek (družinska vstopnica)
 • 2x Čebelnjak zgodb v naravi, več na povezavi
  Lia Leinffelner (družinska vstopnica)
  Johan Zbašnik (družinska vstopnica)
 • 2x vodenje po razstavi v Hiši kranjske čebele, več na povezavi
  Alenka Putiš (družinska vstopnica)
  Lidija Stropnik (družinska vstopnica)
 • 2x knjiga Mihael Glavan, Damijan Stepančič, NAŠ JURČIČ: 1844-1881, risoroman za vse generacije; prejemnica zlate hruške za leto 2022, Domoznanska zbirka občin Grosuplje, Ivančna Gorica, Dobrepolje
  Tone Hočevar
  Zoja Zajc
 • 2x vstopnice Josip Jurčič: Lepa Vida, krstna izvedba, letno gledališče na Muljavi premiera: 16. 6. 2023, ponovitve: 17.6., 23. 6., 24.6. in 30. 6. 2023 ter 1. 7., 7. 7. in 8. 7. 2023 (termin obiska po lastnem izboru)
  Jože Bitenc, dve vstopnici
  Miran Ohnjec, dve vstopnici
 • 3x POTI KNJIGE, brezplačen obisk muzejev: Grad Bogenšperk, Muzej krščanstva na Slovenskem (Stična), Jurčičeva domačija (Muljava), Trubarjeva domačija (Rašica) in Frančiškanski samostan (Novo Mesto); nagrada vnovčljiva do vključno decembra 2023
  Žana Gospodarič (družinska vstopnica)
  Marko Proj (družinska vstopnica)
  Aleš Krevs (družinska vstopnica)
 • 1x družabna igra Špana, TD Muljava
  Tatjana Pintarič
 • 1x družabno-literarna igra LiteraTura z Josipom Jurčičem, izdal JSKD OI Koordinacije osrednja Slovenija ob Jurčičevem letu 2021
  Majda Škufca
 • 1x Abonma ZKD Ivančna Gorica, Potovanje v svet glasbe, glasbeni abonma, več na povezavi
  Martina Ogulin

Vsi dobitniki boste uradno obvestilo prejeli po e-pošti. O prevzemu knjig, družabne igre se dogovorimo, prav tako boste vrednostne bone oz. vstopnice za muzeje ali gledališko predstavo prevzeli po dogovoru. Lahko pa nas tudi pokličete – kontakti so na naši spletni strani!

Za konec pa: čestitke vsem dobitnikom in lepo povabljeni med nas!

Ekipa Jurčičeve domačije in 29. Jurčičevega pohoda
ZKT Prijetno domače Ivančna Gorica
Občina Ivančna Gorica

»Življenje Jurčičevo leži kakor odprta knjiga pred nami. Mi smo se učili iz njegovih del in učil se bo rod za rodom; učili pa smo se tudi iz življenja njegovega, kakor se potomci naši ne bodo mogli.«

(Janko Kersnik, pisatelj in Jurčičev prijatelj, 1882 na Muljavi)

Kozlovska sodba v Višnji Gori

Deseti brat

Bela kača

Rokovnjači

Jurij Kozjak