Jurčičeva pot

Zamisel o Jurčičevi poti, ki pohodnike popelje od Višnje Gore do Muljave, se je prvič porodila ob 150. obletnici rojstva prvega slovenskega romanopisca, Josipa Jurčiča. Dežela, po kateri je vandral Jurčičev literarni junak Deseti brat, vsako leto povabi pohodnike na 15 kilometrov dolgo pot, na kateri se udeležencem predstavita čudovita naravna in bogata kulturna dediščina. Pohod je do sedaj potekal tradicionalno prvo soboto v mesecu marcu, vsako leto pa se ga je v vseh mogočih vremenskih razmerah udeležilo ogromno število pohodnikov. Ob poti so jih spremljali domači ponudniki ter drug zanimiv program, ki je bil vsako leto malo drugačen. Sklepna prireditev z bogatim kulturnim in zabavnim programom na cilju pohoda je tradicionalno potekala v naravnem amfiteatru muzeja na prostem Jurčičeva domačija na Muljavi.

Ob poti nas vseskozi spremljajo Jurčičeva prizorišča njegovih literarnih stvaritev. Ob 5. obletnici je bila pot podaljšana še s potjo do Krke, danes pa je pohodnikom Jurčičeva pot na voljo v krajši in daljši izvedenki. Krajša pohodnike pripelje od Višnje Gore neposredno na Muljavo, daljša pa iz vasi Oslica do Znojil in nato do Krke ter nazaj na cilj na Muljavi. Dolžina daljše trase Jurčičevega pohoda je skupno 23 kilometrov. V kolikor bi se želeli sprehoditi samo iz Višnje Gore do Muljave, boste prehodili 12 kilometrov.

Srednjeveško mestno jedro Višnje Gore je izhodiščna točka pohoda. Mimo cerkve sv. Ane s cehovskimi oltarji in mestnega trga z Valvasorjevim vodnjakom se pot vzpne do razvalin Starega gradu, nekdaj imenovanega Turn (508 m). Ta je bil v 11. stol. prebivališče grofov Višnjegorskih. Od gradu pot zavije k vasici Pristava (550 m) in nato naprej v Zavrtače. Kmalu pohodnike pripelje na Polževo in nato na vrh Kriško-Polževske planote k cerkvici sv. Duha (630 m ‒ najvišja točka pohoda) z zanimivim gotskim portalom. Po približno 6 kilometrov dolgi prvi polovici Jurčičeve poti, to je od Višnje Gore do cerkve Sv. Duha na Polževem, vodi tudi Gozdna-učna pot Po sledeh Višnjanskega polža, ki vas pouči o raznem rastlinju ob poti. Naprej od cerkvice sv. Duha, na poti do vasi Male Vrhe (517m) se očem razkriva čudovit razgled na dolenjske griče, v lepem vremenu pa pogled seže tudi do Julijcev, Karavank in Kamniško-Savinjskih Alp ter Krima, Snežnika, Kuma in Trdinovega Vrha. Iz vasi Male Vrhe pot zavije proti vzhodu navzdol do razvalin gradu Roje. Tu se je odvijala Jurčičeva povest Grad Rojinje. Od gradu Roje se pot spusti do kmetije Kaščarjevih, ki stoji nedaleč stran od gradu Kravjek, nekoč imenovanem Weineck, Josip Jurčič pa mu je v romanu Deseti brat nadel ime Slemenice. Pot se nadaljuje mimo cerkve sv. Janeza Krstnika, kjer si je vredno ogledati nagrobnik viteza Foedransberga, ki naj bi bil eden zadnjih lastnikov gradu Kravjek. Od tod skozi vas Oslica pot pripelje do razpotja, kjer se pohodnik lahko poda na krajšo pot do Muljave ali pa daljšo traso Jurčičevega pohoda, ki pelje do vasi Znojile ter nato do izvira reke Krke in Krške jame. Iz Oslice, skozi Krko in nazaj preko Znojil in vasi Potok, pohodnik po dodatnih 10 kilometrih hoje že prispe na cilj na Jurčičevi domačiji na Muljavi.

Fotogalerija 27. pohoda po Jurčičevi poti

Dodatne informacije
Javni zavod za kulturo in turizem Prijetno domače Ivančna Gorica (ZKT Prijetno domače Ivančna Gorica)

T: 01 7812 128
E: info@prijetnodomace.si